Pages

Data Downloading...

Tuesday, December 13, 2011

10 Kematian Paling Tragis Dalam Pembikinan Filem

10. Twilight Zone

 

Terkorban: Vic Morrow dan aktor cilik Myca Dinh Le (umur 7 th) dan Renee Shin-Yi Chen (umur 6 th)

Dalam segmen filem yang diarahkan oleh John Landis pada 23 Julai, 1982, pelakon Vic Morrow dan pelakon Myca Dinh Le kanak-kanak (umur 7) juga Renee Shin-Yi Chen (umur 6) meninggal dunia dalam kemalangan yang melibatkan sebuah helikopter yang digunakan. Helikopter yang telah di ketinggian hanya 25 kaki (8 meter), terlalu rendah untuk mengelakkan letupan yang digunakan dalam pembuatan letupan.
Kemalangan ini membawa kepada pengharaman ke atas dunia filem untuk mengharamkan Kanak-kanak terlibat dalam aktiviti-aktiviti berbahaya pada filem.

9. Top Gun


Terkorban: Art Scholl

Juruterbang aerobatic yang terkenal, Art Scholl, direkrut untuk melakukan penerbangan dalam scene filem untuk menghasilkan imej yang sempurna untuk filem tersebut. Art Scholl dalam skripnya diminta untuk melakukan spin flat, tetapi Scholl tidak dapat mengawal dan akhirnya pesawat yang diterbangkannya jatuh ke Lautan Pasifik, di selatan pantai California. Punca kemalangan masih tidak diketahui. Top Gun didedikasi untuk mengingati Art Scholl

8. The Return of the Musketeers


Terkorban: Roy Kinnear

Pada 20 September 1988, Madrid, Spanyol, aktor
Roy Kinnear telah patah tulang pinggangnya setelah jatuh dari kuda lalu
dia tak dapat di selamatkan.

7. The Flight of the Phoenix


Terkorban: Paul Mantz

Dalam produksi filem, 1965, Paul Mantz tidak menggunakan stunt untuk menerbangkan pesawat untuk hasil filem yang maksimum, tetapi dia melakukan kesalahan pada masa manuver take-off.

6. Jumper


Terkorban: David Ritchie

Untuk membuat adegan yang ditetapkan dalam satu Samuel Jackson, dengan menggunakan campuran pasir, tanah dan ais. Krew produksi, David Ritchie ditimpa pasirbeku dan tanah yang
ingin di punggah ke salah satu set outdoor, dimana cuaca ketika itu masih lagi dingin.

5. X*X 

 

Terkorban: Harry L O’connor

Dalam satu lagak ngeri, Van Diesel perlu melakukan parasailing, tetapi nahas apabila ia melanggar sebuah jambatan.

4. The Final Season


Terkorban: Roland Schlotzhauer

Jurukamera terkenal yang selalu mengambil gambar berkualiti dari helikopter, nahas pada oktober 2007, dimana helikopter yg digunakan untuk mengambil gambar di filem ini telah terjatuh.

3. Troy
Terkorban: George Camilleri

Stuntman, Brad Pitt patah kaki pada ketika adegan pengambaran, dan tidak dapat diselamtakan lagi apabila dibawa ke Hospital, kerana darah beku pada luka tersebut.

2. The Crow


Terkorban: Brandon Lee (anak Bruce Lee)

Pada tarikh 31 Mac 1993 di North Carolina studios, Wilmington NC. Pada baki 8 hari untuk menyelesaikan filem tersebut, ada satu set dimana Lee (Eric Draven) menyaksikan tunangnya akan diperkosa oleh Michael Masse. Di dalam set itu Michal Masse menembak Eric Draven dan senjatanya berisi dengan peluru sebenar.

1. Enter the Dragon

 

Terkorban: Bruce Lee

Bruce Lee meninggal bukan kerana pembengkakan otak, tapi Penyusutan OTAK. Kerana pada saat autopsi otaknya di dapati menyusut 100cc, penyebab kematiannya di putuskan kerana keletihan. Para Martial Artist berpendapat hal tersebut terjadi kerana tubuh yang paksa melebihi hadnya, Contohnya begini: misalnya anda mengangkat beban, di titik tertentu anda akan merasa sangat-sanagt tidak berdaya utk melakukan angkatan tapi anda paksa sampai tubuh dan kepala anda bergetar, perkara inilah yang tidak elok. Bruce Lee melakukan ini setiap hari dan hampir setiap saat di mana dia tidak bekerja maka dia akan berlatih.

Ketika kematiannya atau lebih tepat iaitu setelah dia menyelesaikan pengambaran babak aksi untuk filem GAME OF DEATH yang mana merupakan filem terakhirnya. Bukan ENTER THE DRAGON. Sehinggakan ada rakan Bruce yang berkata jangan gunakan perkataan "DEATH" pada tajuk filem-filem Warner Bros.
 
Tambahan pula, filem GAME OF DEATH adalah satu satunya filem yang menggunakan mayat sebenar untuk scene kematian di mana watak utama akhirnya meninggal di penghujung cerita. Didalam adegan itu menunjukkan pengebumian Bruce Lee dan kelihatan mayat Bruce Lee yang sudah di balsem dan dimasukkan kedalam keranda yang disaksikan seluruh Hong Kong.0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...