Pages

Data Downloading...

Thursday, November 24, 2011

Laman Web 1Malaysia Digodam Fanatik Indonesia!KUALA LUMPUR – Laman web 1Malaysia milik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dipercayai telah digodam pagi ini.

Tinjauan Mynewshub.my ke laman tersebut hanya menemukan paparan yang memberitahu ia sedang dikemas-kini.

Sumber memberitahu Mynewshub.my, laman tersebut digodam dengan penggodam meninggalkan gambar bendera Malaysia sedang dikencing atasnya oleh pihak tertentu.

Tindakan itu katanya tidak melibatkan kandungan penulisan atau bahan lain tetapi bersifat ‘defacement’ iaitu mengubah visual laman web berkenaan.

Kemahiran seperti itu biasanya dimiliki ‘system crackers’ yang akan menceroboh masuk ke pelayan web (server) dan mengubah rupa hadapan sesuatu laman web itu.

“Kejadian itu dapat dikesan dengan pantas dan laman web 1Malaysia ditutup sebentar hari ini,” katanya.

Sumber itu bagaimanapun tidak mahu menuding jari kepada mana-mana pihak.

Bagaimanapun, Mynewshub.my menjangkakan sentimen anti Malaysia yang dipertontonkan penyokong Indonesia terutama semenjak kalah pingat emas pada Sukan SEA Isnin lalu mungkin petanda tindakan mengodam itu dilakukan oleh pihak dari negara berkenaan.

Mungkin penduduk negara itu masih menghadapi kesukaran dan tekanan jiwa yang agak tinggi apabila dimalukan pasukan Harimau Muda sebanyak dua kali dalam masa seminggu. – mynewshub.my

1 comments:

Indonesia nie x abis2 nak ganggu hidup Malaysia...Npew mse adew musibah kat sne kitew kne tlong...kalo mcm tuh,baek hentikan je...kitew tlong dgn niat yg baek,pastu diorang pijak Malaysia seolah2 diorang je yg bgus...tp ingat apew kate Baddrol Bakhtiar (kapten harimau muda u-23) ; ejekan Indonesia adalah semangat buat Malaysia yg boleh mnyebabkan Malaysia menang di Sukan Sea 2011...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...